torsdag 28 augusti 2014

Laga mat ute

För ett år sedan blev branschriktlinjerna om utomhusmatlagning klara. Sedan dess har vi varit ute och haft kurser med matlagning. Tidigare fick en företagare nästan inte göra någon matlagning ute och i alla fall inget avancerat. Nu är det annorlunda.

Det är ganska svårt att hitta något som en företagare inte får laga ute. Man kan fånga fisk och laga till den.


Eller varför inte laga mat i kokgrop.


Får man göra det? Ja, enligt branschriktlinjerna. Ni får laga och förbereda nästan allt mat ute och ni behöver inte göra något i förväg hemma. Det innebär skala potatis, skära kött och grönsaker, göra kalla och varma såser, laga till fisk och kött, göra desserter. Ni kan använda bär och svamp från skogen. allt ute. Kött och grönsaker måste hållas isär vid beredningen. De får inte blandas ihop och förorenas av redskap, skärbräden eller händer.


När ni jobbar med detta kan all mat serveras som en buffé. Ni behöver inget tak över buffén och den kan stå där två timmar utan kyla. Därefter måste känsliga livsmedel kastas.

Ni behöver inte heller några journaler att fylla i med temperaturer. Alla är slopade.

Allt ni behöver ha för avancerad matlagning finns på 8 sidor, samlat på ett ställe. Där finns flödesschema, rutiner att jobba efter, egenkontroll och HACCP.

Matlagning ska naturligtvis handla om matsäkerhet. Men ni ska också kunna ha kul och göra de gäster ni lagar mat till nöjda och glada.

Ni hittar branschriktlinjerna på Livsmedelsverket. Ring gärna mig och fråga mera 0703-257595.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar