torsdag 14 augusti 2014

Vad finns för handlingar hos myndigheten?

Den senaste tiden har jag ägnat mig att begära ut handlingar från några miljökontor. Det har varit intressant att få och läsa och jag har hittat flera olika fel som myndigheterna har gjort. En företagare fick en faktura på livsmedelskontroll. Något beslut ansåg han att han inte hade fått.

Först till begäran om offentliga handlingar. Man kan besöka en myndighet och begära att få se olika handlingar. Myndigheten har inte rätt att fråga vem du är eller varför du vill se handlingen. En del kommuner har en liggare där man måste skriva in sig vid besöket. Det är inte ok när man vill vara anonym. Du kan inte heller få ett namnbricka.

Är handlingen lätt att plocka fram och de flesta handlingar är det, ska du kunna få se handlingen vid ditt besök, även om du inte har ringt i förväg. Enligt Tryckfrihetsförordningen skall begäran om offentliga handlingar behandlas skyndsamt. Du ska också kunna få kopior till självkostnadspris.

Om du i stället mailar din begäran till myndigheten får de inte anteckna din begäran i sitt dataregister. Du har ju rätt att vara anonym. Att myndigheten har gjort anteckningar har jag råkat ut för flera gånger. Det innebär att de bryter mot grundlagen.

Om de inte kan lämna ut en handling då ska den sekretessas. Det är bara de uppgifter i handlingen som ska ligga under sekretess. Oftast finns det uppgifter i en handling som inte ska sekretessas. Då ska du få handlingen med det som är sekretessat överstruket. Du ska kunna få ett beslut om sekretessen mycket skyndsamt ifall du vill överklaga själva beslutet.

Tillbaka till företagaren som fick en faktura. Myndigheten måste kunna bevisa att företagaren har fått själva beslutet. Då brukar myndigheten skicka med ett delgivningskvitto, som företagaren ska skriva under och skicka tillbaka. Men nu fick företagaren inget beslut och därför inget delgivningskvitto. Myndigheten fattade dessutom beslut om att beslutet gäller även om det överklagas. Men har man inte fått beslutet och inte vet att det är utskickat kan man ju inte överklaga.

Frågan är inte löst ännu. Företagaren har bestridit fakturan av flera skäl bland annat av att han inte har fått själva beslutet. Fortsättning kommer att följa i detta ärende.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar