lördag 16 augusti 2014

Dricksvatten - vad är det?

Jag kommer att skriva en serie inlägg om dricksvatten. Detta är inget enkelt område. Myndigheterna sätter samma krav på vattnet på ett litet kafé eller bageri som på det kommunala vattnet i Stockholm.

Kravet på dricksvatten bygger på en konsumtion av 2 liter per dygn och ofta på en konsumtion under mycket lång tid.

Vad är då dricksvatten? Eller vad är inte dricksvatten?

 
 
 
I Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten (SLVFS 2001:30) står det följande i 1 §, punkt 1b):
 
 
"dricksvatten:
 allt vatten som används i ett livsmedelsproducerande företag för tillverkning, bearbetning, konservering eller saluhållande av varor eller ämnen som är avsedda som livsmedel, om inte företaget kan visa kontrollmyndigheten att vattnets kvalitet inte kan påverka det färdiga livsmedlens hälsosamhet"
 
Alltså, allt vatten i ett livsmedelsföretag, man ändå inte allt. Det måste kunna påverka det färdiga livsmedlets hälsosamhet. Ordet hälsosamhet har tydligen med hälsa att göra och det har HACCP-systemet också. I en HACCP gör man en faroanalys. Talar om, om det finns en fara som är eliminerad eller reducerad till en acceptabel nivå.
 
Vad händer då med kaffet, där vattnet hettas upp till kokpunkten. Finns det några faror där? Med tanke på långtidspåverkan och om man dricker samma vatten varje dag, så kanske det har det. Men hur blir det med kaffet som man dricker på ett kafé, som man besöker en eller några få gånger?
 
Ok, vattnet i en vanlig bryggare kanske inte kommer upp till kokpunkten. Men det gör det inte heller vid en vanlig pastörisering. Bakterierna dör i alla fall.
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar