tisdag 2 september 2014

Nya regler om märkning av livsmedel

För några dagar sedan fick jag ett samtal om märkning med näringsvärde. Dessa regler har i de flesta hittills varit frivilliga. Har en företagare använt näringsvärdesdeklaration finns det två varianter. En enkel och en betydligt mer komplicerad.

Från och med 13 december gäller EUs informationsförordning och i denna förordning finns regler om obligatoriskt näringsvärde. Dessa regler träder inte i kraft förrän 13 december 2016, men då måste de finnas på förpackningarna. Reglerna ser inte riktigt lika som de som finns idag. Idag måste man skriva natrium. Med de nya reglerna i stället salt. I övrigt ska man skriva:

Energi i kJ (kcal), fett, varav mättat fett, kolhydrater, varav sockerarter, protein, salt.

Nu är det så att om en företagare redan idag märker med näringsvärde då gäller inte 13 december 2016. Då måste företagaren redan nu i december följa den nya förordningen. Alltså ändra sin märkning om näringsvärde. Det enda sättet att inte ändra är att ta bort näringsvärdet helt och hållet. Har ni redan före den 13 december förpackat och märkt era produkter får ni sälja dessa till dess de tar slut.

Detta kommer att bli en stor förändring och flera företagare har färdigtryckta etiketter. Min rekommendation är att ni som företagare ändrar era etiketter så snart som möjligt. Så att ni inte den 13 december 2016 sitter med en massa etiketter som ni inte kan använda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar