tisdag 12 augusti 2014

Avvikelser i livsmedelskontrollen?

Det finns några saker i myndigheternas livsmedelskontroll som kan vara svåra att förstå. Företagare får avvikelser (anmärkningar som måste åtgärdas) på sådant som inte har hänt, men kan kanske hända. Det gäller exempelvis golvförvaring.

Denna avvikelse får företagaren av två skäl, som framförs av livsmedelsinspektören. Dels skulle det kunna hända att företagaren tar kartongen från golvet och sätter den på en arbetsyta. Arbetsyta skulle då bli förorenad. Det andra skälet är att det inte går att städa golvet när det står exempelvis kartonger där.

Detta handlar inte om företagaren i verkligheten görs så. Det handlar inte om att inspektören har konstaterat att golvet är smutsigt och inte har blivit rengjort, på grund av golvförvaring. Det handlar inte om att inspektören har sett några verkliga problem med detta.

Det handlar enbart om att det skulle kunna hända. Resonemanget blir intressant om man skulle kunna få avvikelse på allt som skulle kunna hända.

Detta är naturligtvis inte rätt. Livsmedelskontrollen måste bygga på verkliga problem, inte sådana som skulle kunna hända. Det är inte lätt att göra livsmedelskontroll, men en inspektör kan inte ta några genvägar i denna kontroll.

Jag kommer att jobba en del med detta och ska försöka återkomma med vad lagstiftningen egentligen säger vid ett senare tillfälle.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar