onsdag 6 augusti 2014

Måste man ha ett omklädningsrum?

När man bygger en liten anläggning vill man ha den så enkel som möjligt. Utrymmen som används lite kostar pengar även då de inte används. Det gäller att förenkla mycket, men inte lura sig själv. Lokalerna får inte bli alltför små, så att man växer ur dem för fort eller att de är svåra att jobba i.

Det viktigaste är själva produktionslokalen. Ibland behöver man ett mottagningsrum som också fungerar som en hygienzon innan man kommer in i produktionslokal. Om det behövs beror helt och hållet vilken tillverkning man ska ha. Det får jag återkomma till vid ett annat tillfälle och då ska jag även berätta om en köttanläggning, som inte har mottagningsrum.

Men nu till omklädningsrummet. I EG-förordning 852/2004, bilaga II, Kapitel I, punkt 9 står det följande:

"När det är nödvändigt skall det finnas adekvata omklädningsrum i tillräckligt antal för personalen."

Det står alltså att omklädningsrum bara ska finnas om det behövs, inte annars. Detta innebär för en företagare som jobbar själv att den personen kan ha ett skåp till sina ytterkläder och ett skåp för arbetskläder. Skåpen kan stå i mottagningsrummet. Det kanske inte ens behövs skåp. Det kanske bara räcker med krokar på väggen.

Denna lösning kan även gälla om man är fler än en som jobbar. Har man anställda gäller arbetsmiljölagen. Då är det lite fler regler som gäller.

Det ska vara en åtskillnad mellan privata kläder och arbetskläder. Åtskillnaden kan vara liten. I samma skåp räcker det med en skiljevägg. Kläderna ska inte hänga mot varandra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar