fredag 8 maj 2015

Tvätt av händer - Veckans Lagtext

Frågan om handtvätt har varit en frågan som har diskuterats under många år. Med detta inlägg startar jag min blogg på nytt och samtidigt kommer jag att skriva om - Veckans Lagtext. Olika lagtexter kommer att tas upp, där jag ger min syn och min erfarenhet på dessa. Först kommer jag till handtvätt. 


"Det skall finnas ett adekvat antal lämpligt placerade och utformade handtvättställ. handtvättställ skall ha varmt och kallt rinnande vatten, material för handtvättning och för hygienisk torkning. Utrustning för sköljning av livsmedel skall när så är nödvändigt vara skilt från anordningar för handtvätt."
EU-förordning 852/2004 Bilaga II, Kapitel I, punkt 4


Om man tittar på EU-förordningen på andra språk så står det i stället tvättställ för händer. Den svenska versionen av EU-förordningen gäller inte om texten har blivit en felöversättning. Tvättställ för händer blir mera begripligt när man tittat på undantaget i lagtexten.


När det står begrepp som adekvat, lämpligt och när så är nödvändigt, så är det alltid livsmedelsföretagaren som ska tolka detta i första hand. Myndigheten kan sedan ha synpunkter på vad företagaren har gjort.


Sista meningen i lagtexten är intressant. Där står det att när så är nödvändigt. Enligt min uppfattning står det att handtvätt kan exempelvis ske i diskbänken, där man sköljer livsmedel och särskilt tvättställ för händer ska finnas bara när så är nödvändigt. För att detta ska gälla måste det finnas en fara för de livsmedel som man sköljer i diskhon om man också tvättar händerna där. Men meningen är ju att detta inte ska ske samtidigt, så denna fara måste kunna tonas ner rejält på grund av detta.


I de olika branschriktlinjer jag läst, har denna lagtext inte tolkats, vilket egentligen är det som sådana riktlinjer ska göra. Detta skapar då problem ibland för en del företagare.


En ytterligare rimlig tolkning är att om man inte sköljer livsmedel i diskbänken, så gäller inte den sista meningen i lagtexten. Alltså, då finns det inga hinder att tvätta händerna i en sådan diskho.


Det som skulle kunna hindra handtvätt i diskbänken skulle vara att den är blockerad av livsmedel eller annat när man ska tvätta sina händer där.


Om vi kommer tillbaka till begreppet, när så är nödvändigt, så bör det falla tillbaka till vilken fara som finns med kopplingen sköljning av livsmedel och handtvätt. Ju mindre känsliga livsmedel, ju mer handvätt i diskbänk. Det innebär att verksamheter som bagerier, verksamheter där frukt och bär hanteras osv enligt min så kan det uppfattning räcka med diskbänken.


I verksamheter med känsliga livsmedel, charktillverkning, restauranger osv är det lämpligt i alla fall med ett handtvättställ. Hur många beror lite på vilken verksamhet det är, hur lokalerna ser ut och hur stor verksamheten är. Ett handtvättställ i dessa verksamheter bygger på att när man kommer till sin livsmedelslokal, så vet man inte vilka mikroorganismer man har på händerna. Då är det bra att ha ett neutralt ställe att tvätta händerna på. När man sedan väl jobbar kan man mycket väl tvätta händerna i diskbänken.


Myndigheterna vill att man ska använda flytande tvål och de har också sagt vid flera tillfällen att det räcker med en flaska med flytande tvål som står på handtvättstället eller diskbänken. Tyghanddukar brukar inte vara ok. Någon form av papper att torka sig med ska finnas.















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar