söndag 24 maj 2015

Veckans Lagtext - Är det skillnad på djupfryst och fryst?



Den här gången ska jag skriva om djupfrysta livsmedel och vad det egentligen är. Det har alltid varit mycket svårt att mäta rätt temperatur vid mottagningen av frysta livsmedel. Tidigare var det dessutom krav på att göra sådana mätningar. Idag är det mera oklart om det ska göras. Enligt min uppfattning är det helt onödigt. Ni vill ju att dessa livsmedel fortfarande är frysta när ni tar emot dem och sedan vill ni att de inte är omfrysta, men det kan ni oftast inte upptäcka förrän ni ska använda livsmedlet.


Först till glass och glassvaror när det gäller lagtexten:


"Dessa föreskrifter innehåller regler om djupfrysta livsmedel. Föreskrifterna gäller inte glass och glassvaror."
1 §, Livsmedelsverkets föreskrifter om djupfrysta livsmedel (LIVSFS 2006:12)


Glass är alltså inte ett djupfryst livsmedel och behöver inte då hålla -18 grader. Detta är viktigt vid servering i en restaurang. Glassen kan alltså tas fram och få rätt ättemperatur och detta kan ni göra och ändå följa lagstiftningen. Alla de verksamheter som jobbar med skopglass kan också hålla högre temperatur än -18 grader.


Temperaturen bör dock inte vara för hög, för länge. Då blir glassen isig och håller sämre kvalitet. -13 grader ska vara en bra temperatur för skopglass. Vid lagring i frys bör temperaturen vara extra låg. Betydligt lägre än -18 grader. Det ökar hållbarheten.


Det som är intressant är definitionen av djupfrysta livsmedel:


"Med djupfrysta livsmedel avses i dessa föreskrifter sådana livsmedel som
- har genomgått en nedfrysningsprocess, djupfrysning, i vilken varan infryses så snabbt som kan krävas för respektive vara,
- alltid håller i alla delar en temperatur på -18 grader eller lägre efter infrysning och temperaturutjämning, och
- släpps ut på marknaden som djupfrysta livsmedel."
2 §, Livsmedelsverkets föreskrifter om djupfrysta livsmedel (LIVSFS 2006:12)


Det är den sista punkten som är intressant, alltså att släppas ut på marknaden. Har man frysta livsmedel i frysen och de ska användas i verksamheten. Att göra någon rätt av, så är det man har i frysen inte djupfrysta livsmedel, utan frysta. Då gäller inte -18 grader, som högsta tillåtna temperatur. Temperaturen på sådana livsmedel är inte reglerat i lagtexterna, utan ni kan ha vilken temperatur ni vill. Detta gäller alla frysta livsmedel, som inte ska säljas vidare som frysta. Det räcker med att ni tinar upp dessa livsmedel och sedan serverar dem, utan vidare tillagning. Eller tillagar dem.


Alltså ni bestämmer själva, inte någon annan. Det blir inte lika viktigt då, att kolla vad temperaturen exakt är. Ni behöver då inte sätta upp något gränsvärde. Som jag ser det, behöver ni inte längre ha någon journal att skriva ner vad temperaturen är. Om ni inte redan tidigare har slopat denna journal. Ska ni lagra livsmedel en längre tid bör temperaturen i frysen vara under -20 grader, men som sagt, det bestämmer ni över.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar