måndag 20 januari 2014

Mat i den lilla skalan


Det finns en lagparagraf som säger att livsmedelslagen inte gäller i det privata hushållet. Intressant att man behöver skriva det. Undrar vad som skulle kunna hända om denna paragraf inte fanns?

Lagar och regler är många gånger krångliga. Ibland eller ofta kan man undra för vem lagarna är skrivna. Men det finns en del bra saker. Det finns saker som en privatperson, förening eller företagare kan göra helt utan tillstånd. Det är inte så vanligt att myndigheterna brukar berätta om dessa undantag.

Ni kan som privatperson, i föreningar eller som företagare tillverka och sälja livsmedel några få gånger per år utan tillstånd. Det kallas att ni inte har viss kontinuitet.

Ni kan, som exempel, i er byförening (eller annan förening) ordna byfest och bjuda in vem som helst. Allt ni gör, från inköp, matlagning och servering får inte vara mer än två dagar. Ni kan laga vilken mat som helst och detta kan ni göra 5 gånger per år. Kommer det besökare som ni inte har bjudit in i förväg kan ni ta emot dessa också. Ett villkor gäller dock, ni kan inte ha någon annan hantering av livsmedel i föreningen, som ni säljer till utomstående. Medlemsfester omfattas inte av dessa regler. Information om detta hittar ni i Livsmedelsverkets vägledning om godkännande och registrering av livsmedelsanläggningar.



Myndigheterna kan, när det gäller detta, inte kontrollera er verksamhet och ingen avgift behöver betalas. Det finns en viktig sak. Ni är ansvariga för att maten är säker och ni är ansvariga för om något händer de som har ätit av maten.

Allt detta gäller, som sagt, även privatpersoner och företagare. Men ni får inte heller ha någon annan livsmedelsverksamhet.

Om ni i stället, för maten, gör och serverar smörgåsar eller bakverk kan ni göra detta 10 gånger per år. Kom ihåg högst 2 dagar vid varje tillfälle. Och allt enligt Livsmedelsverket.

Vill ni i stället baka bröd kan ni göra detta 20 gånger per år. Ni kan alltså baka som privatpersoner och sälja detta till kaféet som föreningen har. Om kaféet har öppet mer än 10 gånger per år måste anmälan om registrering göras till den lokala kontrollmyndigheten. Om ni är flera personer, så kan varje person baka 20 gånger per år och sälja till kaféet eller till andra.
 
Detta är bara några exempel på vad ni kan göra utan tillstånd. Det finns även andra exempel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar