Kan en jägare stå hemma och stycka en
hel älg och sedan sälja köttet? Inte bara till konsumenter, utan även till
restauranger och butiker? Helt utan tillstånd?
Svaret på dessa frågor är ja.
Svaret på dessa frågor är ja.
Vi har en del lagar som har gjort livet
enklare för jägare. Det gäller inte alla lagar. Men för små mängder av viltkött
finns en del undantag.
Har du en liten verksamhet, typ kafé,
restaurang, stycknings- eller charkanläggning osv. där kommunens inspektör
kontrollerar din verksamhet kallas dessa verksamheter
detaljhandelsanläggningar. Detta gäller alla anläggningar, som inte är
godkända.
Som ägare får du skjuta en älg, stycka
den hemma eller där du vill och sälja köttet direkt till konsument eller till
butik, restaurang eller liknande. I stället för älg kan du skjuta rådjur. Då
blir det 10 rådjur i stället för den enda älgen eller omräknat till i stället
1000 småvilt.
Du får också sälja ytterligare 24 älgar,
dock med pälsen på, utan tillstånd. Allt enligt reglerna. Du får byta ut
älgarna mot rådjur. Omräknat blir det då 240 rådjur, som du får sälja med
pälsen på.
Detta gäller per jägare. Restaurangen
eller butiken kan ta emot kött eller djurkroppar från fler jägare än en. Där
finns ingen begränsning.
Kött och djurkroppar ska ha behandlats
väl. Inte vara förorenade. Där har du ett ansvar som jägare. Blir det ett
problem, så får du som jägare ta ansvar för det som du har orsakat. Till
restaurangen eller butiken måste du lämna dina personuppgifter när de får eller
köper ditt kött. Det kallas i lagstiftningen för spårbarhet. Du behöver inte
lämna några sådana uppgifter när du säljer direkt till konsument.
Om butiken eller restaurangen tar emot
djurkroppar med pälsen på måste de ha gjort en anmälan om detta till sin
livsmedelsinspektör. Butiken och restaurangen måste ha särskilda lokaler för
att kunna göra avpälsning. Det är nog mycket ovanligt att det finns några
sådana butiker eller restauranger. Däremot finns det gårdsbutiker med egna
styckningsanläggningar, som är anmälda till myndigheten, som kan ta emot
djurkroppar med pälsen på.
Det som jag här har skrivit om gäller
alla vilda djur, frånsett några undantag. Det gäller vildsvin och björn och
andra djur som kan ha trikiner. Dessa djur måste hanteras på av Livsmedelsverket
godkända vilthanteringsanläggningar. Där ska detta kött besiktigas av
Livsmedelsverket.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar