måndag 20 januari 2014

Kan jägaren sälja kött utan tillstånd?


Kan en jägare stå hemma och stycka en hel älg och sedan sälja köttet? Inte bara till konsumenter, utan även till restauranger och butiker? Helt utan tillstånd?
Svaret på dessa frågor är ja.

Vi har en del lagar som har gjort livet enklare för jägare. Det gäller inte alla lagar. Men för små mängder av viltkött finns en del undantag.

Har du en liten verksamhet, typ kafé, restaurang, stycknings- eller charkanläggning osv. där kommunens inspektör kontrollerar din verksamhet kallas dessa verksamheter detaljhandelsanläggningar. Detta gäller alla anläggningar, som inte är godkända.

Som ägare får du skjuta en älg, stycka den hemma eller där du vill och sälja köttet direkt till konsument eller till butik, restaurang eller liknande. I stället för älg kan du skjuta rådjur. Då blir det 10 rådjur i stället för den enda älgen eller omräknat till i stället 1000 småvilt.

Du får också sälja ytterligare 24 älgar, dock med pälsen på, utan tillstånd. Allt enligt reglerna. Du får byta ut älgarna mot rådjur. Omräknat blir det då 240 rådjur, som du får sälja med pälsen på.

Detta gäller per jägare. Restaurangen eller butiken kan ta emot kött eller djurkroppar från fler jägare än en. Där finns ingen begränsning.

Kött och djurkroppar ska ha behandlats väl. Inte vara förorenade. Där har du ett ansvar som jägare. Blir det ett problem, så får du som jägare ta ansvar för det som du har orsakat. Till restaurangen eller butiken måste du lämna dina personuppgifter när de får eller köper ditt kött. Det kallas i lagstiftningen för spårbarhet. Du behöver inte lämna några sådana uppgifter när du säljer direkt till konsument.

Om butiken eller restaurangen tar emot djurkroppar med pälsen på måste de ha gjort en anmälan om detta till sin livsmedelsinspektör. Butiken och restaurangen måste ha särskilda lokaler för att kunna göra avpälsning. Det är nog mycket ovanligt att det finns några sådana butiker eller restauranger. Däremot finns det gårdsbutiker med egna styckningsanläggningar, som är anmälda till myndigheten, som kan ta emot djurkroppar med pälsen på.

Det som jag här har skrivit om gäller alla vilda djur, frånsett några undantag. Det gäller vildsvin och björn och andra djur som kan ha trikiner. Dessa djur måste hanteras på av Livsmedelsverket godkända vilthanteringsanläggningar. Där ska detta kött besiktigas av Livsmedelsverket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar