Du måste göra en anmälan om detta till miljökontoret i din kommun. Blanketter om detta hittar du på kommunens hemsida. Ring till miljökontoret om du tycker att det är svårt att fylla i blanketten. Fråga dem även vad kontrollavgiften för detta är.
Om du bara ska ha kafé eller restaurang några få gånger per år behöver du inte göra någon anmälan. Du får då bara hålla på i två dagar vid varje tillfälle. Under dessa två dagar ska du göra inköp, beredning, tillagning och servering. Detta får du göra när det gäller matlagning 5 gånger per år och för kafé 10 gånger per år.
I ditt eget kök hemma kan du laga till all mat. Du kan skära upp kött, grönsaker, göra degar och baka bröd och mycket annat. Du kan laga till kyckling om du vill använda det. Händerna tvättar du i din diskbänk och då behöver du flytande tvål och papper att torka händerna med. Du behöver inte ha fler olika typer av skärbrädor för olika livsmedel. Bara rengöring behövs av skärbrädan i diskbänken med diskmedel och diskborste.
Du får ha husdjur hemma, exempelvis katt eller hund, men inte samtidigt i köket. Och självklart barn.
När det gäller lagring kan du använda samma förråd som du använder privat. Alltså samma förråd för torrvaror, samma frys och samma kylskåp, alltså dina egna privata.
Miljökontoret har rätt att göra kontroll hos dig när du använder köket till kaféet eller restaurangen. De kan inte göra detta när du använder köket privat.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar