tisdag 15 juli 2014

Kök hemma som restaurang

Du kan använda ditt eget kök hemma till kafé och att laga mat. Denna mat kan du sedan sälja till vem som helst. Du behöver inte göra några ändringar i köket. Det kan vara precis som vanligt. Serveringen kan du ha i ditt eget hem, utomhus eller i en annan byggnad. Du kan också göra mat som du sedan ska servera någon annanstans och då även utomhus.

Du måste göra en anmälan om detta till miljökontoret i din kommun. Blanketter om detta hittar du på kommunens hemsida. Ring till miljökontoret om du tycker att det är svårt att fylla i blanketten. Fråga dem även vad kontrollavgiften för detta är.
 
Om du bara ska ha kafé eller restaurang några få gånger per år behöver du inte göra någon anmälan. Du får då bara hålla på i två dagar vid varje tillfälle. Under dessa två dagar ska du göra inköp, beredning, tillagning och servering. Detta får du göra när det gäller matlagning 5 gånger per år och för kafé 10 gånger per år.

I ditt eget kök hemma kan du laga till all mat. Du kan skära upp kött, grönsaker, göra degar och baka bröd och mycket annat. Du kan laga till kyckling om du vill använda det. Händerna tvättar du i din diskbänk och då behöver du flytande tvål och papper att torka händerna med. Du behöver inte ha fler olika typer av skärbrädor för olika livsmedel. Bara rengöring behövs av skärbrädan i diskbänken med diskmedel och diskborste.
 
Vill du använda din egenodlade potatis så går det bra. Du hämtar potatisen i ditt land och tar in den jordig i köket, sköljer den där och lagar sedan till den.

Du får ha husdjur hemma, exempelvis katt eller hund, men inte samtidigt i köket. Och självklart barn.
 
När det gäller lagring kan du använda samma förråd som du använder privat. Alltså samma förråd för torrvaror, samma frys och samma kylskåp, alltså dina egna privata.

Miljökontoret har rätt att göra kontroll hos dig när du använder köket till kaféet eller restaurangen. De kan inte göra detta när du använder köket privat.
 
Mer information om detta hittar du i branschriktlinjerna om utomhusmatlagning. Dessa hittar du på Livsmedelsverkets hemsida www.slv.se. Leta under livsmedelsföretag. Har du frågor om allt detta, så har jag skrivit dessa riktlinjer, och då ringer du mig, Per Nilsson, tfn 0703-25 75 95. Det är ingen kostnad att ringa och fråga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar